Jeugdtheater seizoen 2017-2018 is begonnen!

Nienke Weijsenfeld: “Met minimale middelen een sfeer creëren waarin de fantasie van het kind wordt aangesproken. Daar ligt voor mij de uitdaging.”

Een nieuw theaterseizoen is altijd weer een fijn feestje om na de zomer in terecht te komen. Dit jaar spelen we ‘Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde’ en ‘de Mier’ in Nederland en België. In januari presenteren we een korte proeve van een nieuwe jeugdvoorstelling op de presentatiedag van ons jeugdtheaterimpreseariaat Buro Bannink. Waarover later meer!

In de nieuwe brochure van Buro Bannink staat een mooi stuk geschreven door Nienke, artistiek leider van Koffie & Kaas.

“Als kind hield ik ervan om fantasiewerelden te creëren met dingen die ik om me heen vond. Ik speelde veel buiten en gebruikte van alles om de meest indrukwekkende dingen mee te bouwen. Alles kon ontstaan, vanuit het niets en met ‘niets’. Nu groeien kinderen op in een wereld waarin een onophoudelijke stroom beelden via een keur aan schermen bij ze binnenkomt. Ze worden vaak als vanzelfsprekend op hun netvlies geprojecteerd. Hoe verhalen ontstaan, en hoe tastbare, alledaagse, voorwerpen ook tot leven gewekt kunnen worden, is ze vaak onbekend.

Op het podium, daarentegen, heb ik de mogelijkheid om kinderen mee te nemen in de totstandkoming van deze verhalen en kan ik de tijd soms even stil zetten. Zo neemt De Mier het kind mee naar een rijke wereld die het aanzet tot fantaseren over zoiets abstracts als ‘de verte’. In dit verhaal leidt de reis van de mier tot het inzicht dat iedereen zijn eigen verte heeft. Een verhaal voor jong en oud, dat kinderen laat fantaseren over hun eigen bestemming. Ook het boek ‘Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde’ van Joke van Leeuwen, dat mij inspireerde tot het maken van onze tweede jeugdvoorstelling, is rijk gevuld met fantasievolle beelden. Bijvoorbeeld een moeder die tekent op wc-papier en een vader die figuren snijdt in takken. Een verhaal over een eigengereid meisje dat leeft in een vrije maar veilige omgeving, waarin ze haar eigen weg zoekt.

Met Koffie & Kaas kies ik er voor om kinderen voorstellingen aan te reiken die nét iets meer vragen van het beeldend vermogen dan wellicht gangbaar is. Ik besef me dat dit een uitdaging is, want zijn onze verhalen niet nét iets te ingewikkeld voor ze? Ik denk van niet. Sterker nog, kinderen blijken er enorm van te genieten. Het resulteert in de mooiste gesprekken en ze verlaten na afloop van onze voorstellingen vaak vol verwondering de zaal. Juist deze ervaringen stimuleren mij om door te gaan met het maken van jeugdvoorstellingen à la Koffie en Kaas.”